Mi is a neved?

október 10.

» Egy budapesti szórakozóhelyen «

- Hé, 200 forint a ruhatár, leraknám a kabátomat, de nincs nálam egy fitying se. Viszont egy régi sulitársam a ruhatáros... Szerinted megkérjem tőle, hátha lerakhatom ingyen?

- Hát persze, miért ne?

- Nem tudom, én általában félek ilyen régi ismeretlen ismerősöktől bármi szívességet kérni... Mindig attól tartok, hogy visszakérdeznek negédesen, hogy "igen? mi is a vezetéknevem?", én állok ott lefagyva egy percig, aztán megszégyenülten elballagok.

- Jaj, ne hülyéskedj már, kérdezd meg!

- Ok...

 » Ruhatárnál «

- Szia Béla, rég láttalak! Öhm, esetleg lerakhatom a kabátomat ingyen, sajnos nincs nálam pénz...

- Persze, csak nem tudok címkét adni, de felírom a neved egy cetlire, és majd ha mész, akkor azt diktáld be!

- Okés, szuper, köszi...

- Hogy is hívnak?

Mi is a neved? Tovább

A hosszúhétvégét kihasználva elhatároztuk egy barátommal, hogy elutazunk Németországba, hogy megnézzük az Owl City és Matthew Koma koncertjét Münchenben. Nem csak az alacsony költségvetés miatt, hanem a kaland kedvéért is stoppal vágtunk neki a kb. 700 kilóméteres útnak. Arra gondoltam, hogy élménybeszámoló helyett (a koncertről és a szórakozóhely hiányosságairól egyébként írtam itt) tippeket írok azoknak, akik a mi esetünkön felbátorodva szintén kevés pénzzel, de annál nagyobb lelkesedéssel indulnának el az Oktoberfest városába.

- Indulás előtt mindenképpen nézzetek szét a Couch Surfing oldalon, hátha találtok egy kedves vendéglátónál ingyen szállást. Ha nem sikerül kanapészörfözni, de csak egy-két éjszakára mennétek, akkor azt ajánlom, hogy ne foglaljatok hostelt előre, hanem legyetek el a városban legalább éjfélig, és azután keressetek valami szállást, mert ha későn csekkoltok be, akkor akár 2-3 euró kedvezményt is kaphattok. Mi egy, a központi pályaudvartól 1 sarokra lévő hostelben kaptunk így szobát 10 euróért.

- Mi megpróbáltuk az utazást telekocsival megoldani, de ezt nem ajánlom senkinek, mert drágábban vittek volna el minket, mintha a vonatot választottuk volna. Stoppolni nyugat felé a Sasadi út után lévő mekinél érdemes. Mindig csináljatok egy nagy táblát, amelyre felírjátok a város nevét, ahová szeretnétek eljutni. Ne riadjatok vissza attól sem, hogy a benzinkútról elinduló, jelen esetben német rendszámú autókra külön ráintegessetek, mi is így szereztünk fuvart Regensburgig. Mielőtt kiálltok az út szélére, egyetek, igyatok, és menjetek el wc-re, hogy ne miattatok kelljen megállni út közben.

- Készüljetek fel rá, hogy Münchenben majdhogynem sehol nincs vezeték nélküli internet hozzáférés, így ha nem akartok csilliárdokat költeni a roaming mobilnetre, akkor órákig kell kóvályogni, hogy wifit találjatok. Ez nagyon megnehezíti a tájékozódást, valamint az információ szerzést, ezért ha találtok valahol egy hotelt, kérjetek egy térképet, ez majdnem mindenhol ingyenes. Ha mégis szükségetek lenne internetre, napközben a Marienplatz-on lévő Apple Store-ban, este pedig a főpályaudvar melletti Burger King-ben tudtok biztosan wifizni.

- Esténként a belváros retkesebb lesz, mint Budapest egy tornádó után. Az utcákat ellepi a szemét, és konkrétan egerek kergetőznek a kupacok mellett. Annál a látványnál már csak a főpályaudvar egyik mellékfolyosóján elterülő Subway szendivcsező az undorítóbb.

- Ha megkérdeztek egy helyi lakost, azt fogja mondani, hogy kell jegyet lyukasztani a metrónál, de ez persze nem így van. Mi kb. négyszer utaztunk metróval, és egyszer sem kérte el senki a jegyünket. 

- Nincs müncheni út sör nélkül! Nekünk az Augustiner Hell jött be a legjobban, viszonylag olcsó, de nagyon finom, és az üvege is szép.

- Vicces dolog a cigiautómata, de csak német igazolvánnyal lehet használni. 

- Készüljetek fel rá, hogy a hazajutni nehezebb lesz, mint kifelé. Az U1-es metróval jussatok el a Wettersteinplatz-hoz, mert kb. onnan indul egy autópálya, és a metrómegállótól kb. 200 méterre van egy benzinkút. Eszetekbe se jusson Budapest táblával próbálkozni, mert kb. 40 percenként jön csak egy magyar autó, az is a belső sávban. A táblátokra írjatok inkább Bécset, mert oda viszonylag sokan mennek, és onnan már tényleg gyerekjáték hazakeveredni. Plusz, legalább meg tudtuk állni egy noodle-re a Mariahilfer Straßén!

Röviden ennyi, ha eszembe jut még valami, akkor azt majd még hozzábigygesztem. A koncertről írtam bővebben a KERET blogon, ezt ide kattintva tudjátok elolvasni. Ti voltatok már stoppal külföldön? Mik a tapasztalataitok?

Útikalauz stopposoknak: München Tovább

Pár hete böngészgettem a Soundcloud-on, és rátaláltam egy dalra. Eleinte nem tetszett, mert azt hittem, hogy ez is csak egy újabb dubstep dalocska valami beképzelt play gomb huszártól, de aztán, ahogy hallgattam, realizáltam, ez valami más, ez valami jobb. A hangszerelése az amerikai nyári slágerekéhez hasonló, azonban nem azokat az elcsépelt akkordmeneteket használja, mint amire 10-ből 9 Lady Gaga dal épül, az énekes hangját nem húzkodták rommá autotune-nal, és a szövege sem olyan, hogy egy német tagozatos diszlexiás majom is megérti. Mondom, ez valami jobb, ez valami más... 

Talán ha minden pop dal ilyen lenne, akkor ma nem lenne akkora szakadék a mainstream és az underground között. Én nagyon rákattantam, remélem nektek is tetszik.

Na ilyen a minőségi popzene! Tovább

resized__650x422_hirado_focim_rtl.jpeg

Bár a műsorotok kertévés viszonylatban nem olyan rossz (mondjuk a TV2 halálhíradóját nem nehéz lekörözni), felhívnám a figyelmeteket három dologra!

1) Ha "drogokról" beszéltek, akkor ne említsétek egy füst alatt a heroint és a füvet. "Drogcsempészt fogtak a rendőrök" helyett "Kokaincsempészt fogtak a rendőrök", "Bedrogozva gázolt" helyett "Narkotikumot fogyasztott a gázoló", "Zámbó Jimmy fia rendszeresen drogozott" helyett pedig "Zámbó Jimmy fia rendszeresen füvezett". Nem olyan nehéz, ugye? Apropó...

2) A híradó nem bulvármagazin, az X-Factor ápoltjait, a két csatorna műsorvezetőit, és a többi celebecskét, akinek éppen kell egy kis reklám, hagyjuk meg más műsoroknak, például a Fókusznak.

3) Szép dolog a jótékonykodás, fontos felhívni az emberek figyelmét a nehéz helyzetbe kerültekre, azonban a híradó nem segélyszolgálat, meg különben is, ebben az országban lassan már mindenki rászoruló. Az ilyen jó célú, ám alapvetően nem közhasznú dolgoknak is inkább egy esti magazin műsorban lenne a helye.

Tudom, hogy a nézettség a legfontosabb, és hogy az általam az utóbbi két pontban kifogásolt jelenség úgy ragasztja a tabloid függő nyuggerek tekintetét a képernyőre, mint a hollandok az iPhone-t az utcakőre (az első pont pedig szimplán csak balfaszságra utal), de most, hogy van egy második csatornátok, melyen a híradó egy késői műsorsávba került, igazán megtehetnétek, hogy az esti híradó konzerv anyagai helyett részletesebb, objektívebb, és kevésbé parasztvakítós riportokat rakjatok össze az RTL II nézőinek. Ilyen szempontból a TV2 késő esti hírműsora (legalábbis pár éve biztosan, nem tudom, hogy most milyen) simán elanyáz(ott volna?) titeket.

Igazából nem bízom benne, hogy eljut hozzátok ez a levél, vagy hogy bármin is változtatnátok, csak elegem volt már abból, hogy ezzel a szarral szennyezitek az emberek agyát, és ez a pár gondolat úgy kikívánkozott belőlem. 

Üdvözlettel,
Kocsis András

Drága, édes RTL Híradó! Tovább