Aki régóta követi a blogomat, tudhatja, hogy élek-halok a keleti konyháért. A legújabb mániám, hogy sült banánt készítsek azonban nem egy kínai éttermi látogatásom után, hanem Steiner Kristóf Hajónaplók című könyvének olvasása közben kerített a hatalmába. Hiszek a szavak erejében, már csak azért is, mert amikor elolvastam azt a szót, hogy "sült banán", letettem a könyvet, felöltöztem, leszaladtam banánért, és 10 perc múlva már javában sütöttem a falatkákat. Így elsőre annyira jól sikerült, hogy megosztom veletek a receptet.

Hozzávalók

- 4-6 banán
- egy tojás
- egy kis pohár (1,5 dl) tej
- valamivel kevesebb (kb. 1 dl) ásványvíz
- egy kávéskanálnyi só és cukor
- egy evőkanál méz
- liszt
- olaj

Elkészítés

- Akinek volt már fakanál a kezében, rájött, hogy palacsintatésztát kell csinálni. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy egy turmixgépben összeöntöd a hozzávalókat (a banán és a liszt kivételével) és 10 másodperc alatt egyszínű lötyivé mixeled össze. Adj hozzá annyi lisztet, hogy a palacsintatésztánál egy picit sűrűbb, kb. joghurt állaga legyen, majd mixeld csomómentesre a masszát.
- Vágd a banánokat kb. 1-2 centi vastag karikákra, a két kúp alakú végét pedig edd meg! :)
- Keress egy ici-pici lábast, töltsd fel annyi olajjal, hogy a banán karikákat pont ellepje, és kezdd el közepes lángon hevíteni. Használhatsz fritőzt is, de én azt nem szeretem, mert feleslegesen zabálja az olajat.
- A karikákat szórd bele a tésztába, forgasd meg, hogy minden oldalukat beborítsa a massza. Vedd lejjebb a lábas alatt a lángot, aztán kb. ötösével pakold a banánokat az olajba. Ha még nem tetted meg, gyorsan vegyél elő egy nagy tányért, és tegyél rá pár réteg papír törlőkendőt, hogy majd a felesleges olajat felszívja.
- Fél perc alatt megsülnek a kis korongot, ekkor fordítsd meg őket, süsd még 20 másodpercig, és kész is. Akkor csináltad jól, ha az egész felületük kb. középbarna.
- Tálald vanília fagyival és házi csokisziruppal

414070_356206997779832_797483533_o.jpeg

Egy egyszerű finomság: sült banán Tovább

Házi csokiszirup

április 4.

Az előző palacsintás bejegyzésemet egészíteném ki egy rendkívül egyszerű házi csokiszirup recepttel. Nagyon sok bolti változatotot lehet találni az ilyen öntetekből, de az összes tele van színezékekkel és tartósító szerrel. Ez öt perc alatt kész van, két-három hónapig is eláll és alig kell hozzá valami.

Hozzávalók:

- Fél bögre natúr kakaópor (nem instant!)
- Egy bögre víz
- Két bögre cukor
- Egy tasak vaníliás cukor
- Fél teáskanál só

Elkészítés:

Egy kis lábasban keverd össze a vizet és a kakaóport, kezd el melegíteni, majd amikor már csomómentesre elkeverted, add hozzá a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot! Keverd még 3-5 percig, majd hagyd pár percig állni. Lezárható edényben (én csatosüveget használtam) tárold, elvileg 3 hónapig eláll, de biztos, hogy nem fog addíg kitartani. :)

Kíválóan lehet használni öntetként fagyira, palacsintára, süteményekre, de tejben vagy kávéban feloldva (1-2 teáskanál/1 deci) is isteni. 

Házi csokiszirup Tovább
3170830123_bc6413b05a

 

A napokban találtam egy elbűvölő kis palacsintázót az Operától nem messze. Ott ettem életemben először amerikai palacsintát, de nem nyerte el a tetszésemet. Maga a tészta nagyon finom volt, csak annyi juharszirup volt rajta, hogy élvezhetetlenül édes volt, ráadásul egy fél kocka vajat olvasztottak a tetejére, ami teljesen átáztatta az egészet. Mondanom sem kell, ez így nem csak rossz ízű, de nagyon egészségtelen is, ezért elgondolkodtam azon, hogy lehetne jobbá tenni ezt a klasszikus amerikai édességet. Az eredmény fantasztikus lett, ezért megosztom veletek is.

Hozzávalók 5-6 darabhoz:

- 20 dkg teljeskiörlésű búzaliszt
- 1 csomag sütőpor
- fél teáskanál só
- két teáskanál nád cukor
- 3 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin 

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat egy tálban keverd össze, majd formázz a közepében egy kis bemélyedést, abba öntsd bele a tejet és az olvasztott margarint, majd üsd bele a tojást. Alaposan, csomó mentesre keverd össze, majd egy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül süsd ki. A tészta sűrűbb az európai változatnál, a palacsinták ennek megfelelően vastagok, kb. egy-másfél centisek lesznek. 

Tálalás:

Egy tányérra tegyél ki annyi palacsintát, amennyit meg akarsz enni egyszerre, tegyél a tetejére egy teáskanálnyi vajat, vagy margarint és önts rá két teáskanálniy juharszirupot, vagy mézet. Ha a vaj nem olvadna rá a tésztára magától, akkor tedd be fél percre a mikróba. Végezetül tegyél rá gyümölcsöket, például banánt, epret, narancsot vagy akár erdei bogyós gyümölcsöket. Karamellás kávéval a legjobb. Ez így még mindíg nem egy fogyókúrás reggeli, de egy fokkal azért jobb, mint az eredeti recept. 

Az egészséges amerikai palacsinta Tovább
süti beállítások módosítása