A napokban találtam egy elbűvölő kis palacsintázót az Operától nem messze. Ott ettem életemben először amerikai palacsintát, de nem nyerte el a tetszésemet. Maga a tészta nagyon finom volt, csak annyi juharszirup volt rajta, hogy élvezhetetlenül édes volt, ráadásul egy fél kocka vajat olvasztottak a tetejére, ami teljesen átáztatta az egészet. Mondanom sem kell, ez így nem csak rossz ízű, de nagyon egészségtelen is, ezért elgondolkodtam azon, hogy lehetne jobbá tenni ezt a klasszikus amerikai édességet. Az eredmény fantasztikus lett, ezért megosztom veletek is.
Hozzávalók 5-6 darabhoz:
- 20 dkg teljeskiörlésű búzaliszt
- 1 csomag sütőpor
- fél teáskanál só
- két teáskanál nád cukor
- 3 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat egy tálban keverd össze, majd formázz a közepében egy kis bemélyedést, abba öntsd bele a tejet és az olvasztott margarint, majd üsd bele a tojást. Alaposan, csomó mentesre keverd össze, majd egy teflon serpenyőben olaj hozzáadása nélkül süsd ki. A tészta sűrűbb az európai változatnál, a palacsinták ennek megfelelően vastagok, kb. egy-másfél centisek lesznek.
Tálalás:
Egy tányérra tegyél ki annyi palacsintát, amennyit meg akarsz enni egyszerre, tegyél a tetejére egy teáskanálnyi vajat, vagy margarint és önts rá két teáskanálniy juharszirupot, vagy mézet. Ha a vaj nem olvadna rá a tésztára magától, akkor tedd be fél percre a mikróba. Végezetül tegyél rá gyümölcsöket, például banánt, epret, narancsot vagy akár erdei bogyós gyümölcsöket. Karamellás kávéval a legjobb. Ez így még mindíg nem egy fogyókúrás reggeli, de egy fokkal azért jobb, mint az eredeti recept.