Minnél többet festegetjük, vasalgatjuk, "szépítgetjük" a hajunkat, általában annál rosszabb állapotba kerül. Töredezetté, durva tapintásúvá válik és ilyenkor a legtöbb ember megveszi az összes drága hajápoló sampont, sprayt és pakolást, vagy egyszerűen levágatják az elhalt részt. Van azonban egy sokkal olcsóbb, környezetkímélőbb és kevésbé radikális módszer, mely legalább annyira jó, ha nem jobb, mint a különböző pakolások. Ez az eljárás egyszerű, ráadásul minden háztartásban fellelhető alapanyagokból összeállítható.
Fél deci olivaolajat, egy tojás sárgáját, egy evőkanál mézet és egy teáskanál ecetet keverjünk össze. A kotyvalékot dobjuk be 10 másodpercre a mikróba, hogy langyos legyen, majd adjunk hozzá egy kis hajbalzsamot. Szőkített haj esetén hamvasítót is lehet, de ne sokat, maximum csak pár cseppet! Hajfestő ecsettel egyenletesen vigyük fel a hajra, tegyünk rá egy nylon sapkát, majd egy 10 percig melegítsük hajszárítóval. Ezután tegyünk rá egy törölközőt és hagyjuk rajta még 20 percig, majd bő vízzel öblítsük le.
Ennyi az egész. Garantálom, hogy használ, ráadásul egy kevés balzsamon vagy hamvasítón kívül csak természetes összetevőkből áll, ezért sokkal jobb választás lehet, mint egy újabb szintetikus vegyszer. Ez az a kotyvalék, ami már nem egyszer megmentette a hajam a levágástól és most örömmel osztom meg veletek! :)
Az eljárás leglényegesebb összetevője egyébként az olivaolaj, mely tele van A-vitaminnal, ami nagyon jót tesz a hajnak. Fontosabb viszont, hogy az oliva olaj nem elsősorban külsőleg hasznos. Tele van telítetlen zsírsavakkal, mely sokkal egészségesebb, mint az állati zsírok nagy része, ezen kívül rendkívül sok vitamin és antioxidáns van benne, melyek jót tesznek az érrendszernek, gyomorsav csökkentő és gyulladáscsökkentő hatással bírnak és erősíti az izomsejteket. Nyilván egy palacsintához elmegy a sima napraforgó olaj is, de a húsételekhez, vagy a zöldségekhez erősen ajánlom az olivaolajat.